Elérhetőségek| Ajánlatkérés| Hírlevél feliratkozás| Foglalási útmutató| Felhasználási feltételek|

A Balti államok és Szentpétervár


Helsinki
Utazás áttekintő:

Ország:   Észtország, Finnország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország
Város:   Helsinki, Kaunas, Riga, Szentpétervár, Tallin, Varsó, Vilnius

Ellátás:   reggeli
Szálláshely:   4*
Utazás:   autóbusszal
Típus:   körutazás
Indulás helye:   Budapest


Kapcsolódó anyagok:

Időpontok és árak

Indulás
Időtartam
Ár  
Teljes ár  

Ft / főFt / fő


Ha tetszik az utazás telefonáljon most!

Központi ügyfélszolgálati telefonjaink az utazási irodákhoz: 06 40 180 270, 06 1 881 7400
- vagy hívhatja az irodáinkat közvetlenül az
ITT található számokon!

Ha további információra van szüksége
- írja meg kérdését vagy
- küldjön on-line foglalást érdeklődése nyomatékosítására!

Részletes programleírás Előfoglalási akció!

2013. március 12-ig foglaláskor előleg fizetése esetén a fenti árból  5% engedményt biztosítunk, teljes összeg befizetése esetén 7% a kedvezmény!

1. nap:

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.15-kor. Budapestről az autóbusz 5.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Miskolc - Kassa - Eperjes - Lublin útvonalon. Szállás Északkelet-Len­gyel­országban, Bialystokban (1 éj).

2. nap: Keresztek Hegye

Utazás Litvániába az immár európai hírű za­rán­dok­helyhez, a Keresztek Hegyéhez. A kis dombon felállított több ezer kereszt a litván nép mély vallásosságának és a Szovjet Birodalommal szem­beni ellenállásának nagyszerű példája. Ezt kö­ve­tően átkelés Lettországba, szállás Rigában (1 éj).

3. nap: Riga

Városnézés a lett fővárosban, Rigában, a Baltikum legnagyobb városában. Az egykor német kereskedők lakta óvárosban szinte minden építészeti korszakból maradtak fenn értékes műemlékek. Ezek közül a legfontosabbak a céh-házak, a városháza, a Lő­por­to­rony, a Svédkapu, a 3 fivér házak, a dóm, a Szt. Péter-templom és a különleges homlokzatú Feke­te­fe­jűek Háza. Kora délután a város híres sze­cesszi­ós negyedével ismerkedünk, majd továbbutazás a hatalmas Rigai-öböl mentén Észt­or­szágba. Szállás a fővárosban, Tallinban (2 éj).

4. nap: Tallin

Egész napos program az egykori büszke Hanza-vá­ros­ban, Tallinban, ahol a nagy területen fekvő közép­kori óváros bebarangolása egyike a nagy euró­pai városélményeknek. A felsővárosban talál­ha­tó a dóm és az ortodox katedrális is, 2 kilátópontról pedig csodálatos panoráma nyílik a hatalmas falakkal és bástyákkal körbevett alsó­vá­rosra és a kikötőre. Az alsóvárosban szinte minden kis utca újabb meg­le­pe­tést tartogat, különösen a gyönyörű Városháza tér környékén. Lehetőség lesz a gótikus városháza belső termeinek megtekintésére is.
Délután néhány órás szabad program a tallini óvárosban, ezalatt az érdeklődők idegenvezetőnkkel egy kirándulást tesznek a ’Rocca al Mare’ skanzenbe, az Észt Szabadtéri Múzeumba. A skanzen Tallin külvárosában található, gyönyörű környezetben, egy erdős tengerparton.

5. nap: Helsinki

Kora délelőtt behajózás, kompátkelés Finnország fővárosába, Helsinkibe (kb. 2 órás utazás). A meg­ér­kezés után városnézés: Szenátus tér, evan­gé­li­kus Dóm (a Nagytemplom), az ortodox Uszpensz­kij-székesegyház, Finlandia palota, Szikla­temp­lom, Sibelius emlékmű, Olimpiai stadion stb. A város­né­zés után szabad program, illetve idegenvezetőnkkel lehetőség hajóval átkelni a közeli Suomenlinna erődbe (UNESCO világörökség). A több kisebb, szorosan egymás mellett lévő szigeten található erődegyüttest a XVIII. században a svédek építették, most egy hangulatos turistaközpont, múzeumokkal, éttermekkel, kávézókkal. Szállás Hel­sinki környékén (1 éj).

6. nap: Porvoo

Utazás kelet felé, Szentpétervár irányába. Útközben séta Porvooban, Finnország Szentendréjében. Óvá­rosa az ódon faházaival, macskaköves utcáival a leghangulatosabbak közé tartozik Finnországban. Kora délután átkelünk Oroszországba, és Vyborg érintésével érkezünk meg Szentpétervárra a késő délutáni órákban, szállás (4 éj).

7. nap: Szentpétervár, Petrodvorec

Szentpétervár, Észak-Európa legnagyobb városa, a nagyhatalmú orosz cárok egykori székhelye egye­dül­álló műemlékekkel rendelkezik. 5-6 órás autóbuszos és gyalogos városnézés: Marijinszkij-színház, Bronz­lovas szobra, Admiralitás, Vaszilij-sziget, Mensi­kov-palota, Auróra cirkáló, Szmolnij-komplexum stb. A városnézés közben látogatást teszünk Szentpétervár legnagyobb templomában, az Izsák-szé­kes­egy­ház­ban (gyönyörű mozaikok, freskók, márványok, szobrok és érdekes kiállítások), valamint a Péter-Pál-erődben. A Néva egy szigetét szinte teljesen elfoglaló építményben számos neve­ze­tes­ség található, melyek közül kiemelkedik a Péter-Pál-székesegyház. Ebben a templomban vannak a cárok síremlékei Nagy Pétertől egészen az utolsó cárig, az 1918-ban kivégzett II. Miklósig.
A délután hátralévő részét a Finn-öböl partján fekvő Petrodvorecben töltjük. A palotaegyütteshez tartozó káprázatos parkban található a világ legnagyobb és valószínűleg leglátványosabb szökőkútrendszere. (Figyelem: A kastély belső megtekintése nem sze­re­pel a programban, hiszen a 8. napon a Téli Palotát, a 9. napon pedig Puskin és Pavlovszk kasté­lyait nézzük meg.)

8. nap: Szentpétervár

Délelőtt egy 3 órás tárlatvezetés keretében nézzük meg a Téli Palotát is magába foglaló Ermitázs legfontosabb kincseit. Megtekintjük a Téli Palota fényűző reprezentatív termeit és a „Nyugat mű­vé­sze­te” gyűjteményt, mely magában foglalja például az itáliai reneszánsz festők és a francia impresszi­o­nis­ták alkotásait is. Ezután 1-2 órás szabad program következik az Ermitázsban (idegenvezetőnk út­mu­ta­tá­sai alapján), majd utasaink választhatnak: vagy egyénileg barangolnak tovább az Ermitázsban, vagy idegenvezetőnkkel egy sétát tesznek a város főutcáján, a közeli Nyevszkij proszpekten. A séta közben lehetőség lesz a római Szent Péter-bazilikára emlékeztető Kazanyi-székesegyház, és a meseszép „Véren megváltó” temploma meglátogatására is.

9. nap: Puskin, Pavlovszk, Szentpétervár

Sok turista számára a legnagyobb élményt a város környéki cári kastélyok megtekintése jelenti, hisz fényűzésben még az abszolutizmus korának francia királyai sem versenyezhettek az orosz cárokkal. Délelőtt Puskin városában, a Carszkoje Szelo birtokon található Katalin-kastélyt és gyönyörű parkját nézzük meg. A palota homlokzata 300 méter hosszú, a pazarul berendezett termek közül a Borostyánszoba a leghíresebb, az oroszok a világ 8. csodájának tartják.
Kora délután a szomszédos Pavlovszkban I. Pál cár klasszicista stílusú kastélyába látogatunk. Ez az épü­let jóval kisebb a Katalin-kastélynál, de a be­ren­de­zése legalább olyan szép, ugyanis I. Pál és felesége akkoriban beutazták fél Európát, és rengeteg mű­kin­cset vásároltak a kastély díszítésére.
Ezt követően visszautazunk Szentpétervárra, ahol egy sétahajózáson veszünk részt a várost átszelő csatornákon és a Néva folyón. A város monumentális méretű palotáinak látványa a legjobban ezekről a sétahajókról élvezhető.

10. nap: Novgorod

Utazás Oroszország legősibb városába, a több mint 1150 éves Novgorodba. Az utazás során ízelítőt kapunk a vidéki Oroszországból is, mely a csillogó Szentpétervár után egy másik arcát mutatja az országnak. A mindössze 300 évvel ezelőtt alapított Szentpétervárhoz képest Novgorodban jóval régebbi műemlékekkel ismerkedhetünk meg. A városnézés során megnézzük a Kreml épületegyüttesét a középkori Szent Szófia-székesegyházzal, a Jaroslav-udvart (a város ősi piacterét), a templomok negyedét (több mint 40 ortodox templom van még ma is Novgorodban) és a szabadtéri néprajzi múzeumot, a skanzent. Ez utóbbiban a környező falvakból szár­ma­zó ősi fatemplomok és faházak találhatóak - idillikus környezetben. Délután utazás Pszkovba, szállás (1 éj).

11. nap: Pszkov, Aglona

Délelőtt séta Oroszország másik ősi, történelmi emlékekben gazdag városában, Pszkovban, majd átkelés Lettországba. Utazás Daugavpils város érintésével Litvániába. Útközben pihenő a kelet-lettországi Aglonában, a híres bazilika megtekintése. Szállás Litvánia fővárosában, Vilniusban (2 éj).

12. nap: Vilnius, Trakai

Vilnius gyönyörű fekvésű város, erdős dombvidékre épült, hangulatos barokk óvárosa igazi ékszerdoboz közel 30 templommal és rengeteg műemlékkel. A városnéző séta fő látnivalói a következők: a Haj­nal­pír-kapu (a Csodatévő Madonna képével), a Teréz-templom, az ortodox Szentlélek-templom, a Vá­ros­há­za tér, a Dominikánus-templom, az Anna-temp­lom (amit szépsége miatt Napóleon Párizsba akart vitetni), az egyetem épületei, az Elnöki Palota és a katedrális. Ez utóbbi igazi gyöngyszeme a barokk Kázmér-kápolna. A közös séta után szabadidő, illetve lehetőség idegenvezetőnkkel felmenni a katedrális mellett álló várdombra (csodálatos panoráma az egész városra). Mielőtt délután a közeli Trakaiba indulnánk, még megállunk az autóbusszal az óvárostól kissé távolabb eső Péter-Pál-templomnál, amely mintegy megkoronázását jelenti a vilniusi városnézésnek (egészen egyedülálló, meseszép stukkók).
Vilnius mellett található egy hangulatos tóvidék, az egyik tó félszigetén fekszik a színes házairól ismert Trakai falu, a faluval szemben, egy kis szigeten pedig Trakai romantikus várkastélya található (gyalogos híd vezet át a szigetre). Látogatás a várkastélyban, az érdekes iparművészeti és történelmi kiállítások megtekintése, rövid szabadidő, majd visszautazás Vilniusba.

13. nap: Kaunas, Varsó

Délelőtt Litvánia második legnagyobb városával, a két világháború közti fővárossal, Kau­nas-szal is­mer­ke­dünk (katedrális, Városháza tér, Perkunas-ház, Vita­utas-temp­lom stb.). Ezt követően szabadidő a han­gu­la­tos sétálóutcán, majd búcsú Litvániától, uta­zás Mari­jam­polé és Suwalki érin­té­sé­vel a lengyel fő­város irányába. Késő délután séta Varsó óvá­ro­sá­ban, majd a szállodai szobák el­fog­lalása (1 éj).

14. nap:

Hazautazás a Varsó - Rzeszów - Eperjes - Kassa - Miskolc útvonalon. Érkezés Budapestre és Szé­kes­fe­hér­vár­ra a késő esti órákban.

Figyelem: A programok sorrendje (elsősorban Orosz­országban) a múzeumok nyitva tartásának függ­vényében felcserélődhet.


További információk:


Egyéb hasznos szolgáltatások:


Szállodáknak: